Pijemo vodo

Voda in človeško telo
Voda ima odločilno vlogo v rastlinskem in živalskem svetu, saj brez nje ne more živeti nobeno živo bitje. Poleg tega je voda bistvena
sestavina živih bitij torej tudi človeškega organizma. V človeškem telesu je okoli 75 % vode in 25 % trde snovi. Možgani vsebujejo celo
85 % vode, zato so zelo občutljivi na vsak pojav dehidracije. Voda je glavna sestavina večine celic v organizmu (razen maščobnih celic) in predstavlja 65 % vse vode v telesu, preostali delež vode pa je v medceličnem prostoru in v plazmi krvi.
voda1
Voda sodeluje pri ključnih življenjskih kemijskih reakcijah v organizmu in omogoča pravilno delovanje življenjskih funkcij. V vodi potekajo vsi presnovni procesi v telesu in že majhna izsušitev (1 – 2 %) pomembno vpliva na telesne in duševne zmožnosti, zato je toliko bolj pomembno uživanje zadostnih količin tekočin. Najbolje je, da pijemo pitno vodo in da jo pijemo redno skozi ves dan in si s tem zagotavljamo tudi zdravje zob, dlesni in ustne votline nasploh.
Zakaj redno piti vodo?
Zadostna oskrba organizma s tekočinami, pri čemer običajno mislimo na pitno vodo, je nujna za zdravje in dobro počutje. Kar 46 razlogov za redno pitje vode je v knjigi Voda za zdravje in življenje zapisal avtor F. Batmanghelidj, dr. med., nekateri med njimi so:
 • Brez vode ni življenja.
 • Relativno pomanjkanje vode sprva zatre in kasneje povsem zaustavi nekatere telesne funkcije.
 • Voda je glavni vir energije – »cirkulirajoči kapital« v telesu.
 • Voda zelo poveča učinkovitost imunskega sistema.
 • Voda je glavno topilo za vso hrano, vitamine in rudnine. Hrano razgradi na majhne delce, pozneje pa sodeluje pri njeni prebavi in presnovi.
 • Z vodo se snovi prenašajo po telesu.
 • Ko voda pride v celico, ji prinese kisik in odnese odpadne pline v pljuča, kjer jihizdihamo.
 • Voda odstrani toksične odpadke iz različnih delov telesa ter jih prenese v jetra in ledvice, od koder se izločijo.
 • Voda je najpomembnejše mazivo sklepov ter preprečuje artritične in hrbtne bolečine.
 • Vodo izkoriščajo medvretečne ploščice v hrbtenici, da lahko delujejo kot vodne blazinice in blažijo udarce.
 • Voda je glavno odvajalo in varuje pred zapeko.
 • Voda zmanjšuje tveganje za srčni infarkt in možgansko kap.
 • Voda je nujno potrebna za regulacijo telesne temperature.
 • Voda daje moč in energijo za delovanje možganov, predvsem za razmišljanje.
 • Voda pomaga preprečiti motnjo pomanjkanja pozornosti pri otrocih in odraslih.
 • Voda povečuje delovno učinkovitost; povečuje koncentracijo.
 • Voda zmanjšuje stres, tesnobnost in depresijo.
 • Voda premaguje utrujenost; polni nas z mladostno energijo.
 • Voda redči kri in preprečuje nastajanje strdkov v krvnem obtoku.
 • Voda blaži predmenstrualne bolečine.
 • Človeško telo nima zaloge vode, iz katere bi črpalo čez dehidracijo. Zato moramo piti redno in skozi cel dan.
 • Ob rednem pitju lahko razločimo med občutkom žeje in lakote.
Znaki dehidracije ali pomanjkanja vode v telesu
Če v telesu ne vzpostavljamo ravnotežja med vnosom (s pitjem in hrano) in izgubo tekočine (z dihanjem, uriniranjem, znojenjem) nastopi dehidracija ali pomanjkanje vode v telesu. Nekateri znaki pomanjkanja vode so: utrujenost, obrazna vročica, razdražljivost, potrtost, motnje spanja, nepotrpežljivost, pomanjkanje pozornosti, razpokane ustnice, temno obarvan urin …
Stavek »Mami, žejen sem …« običajno že po meni blažjo obliko dehidracije in otroku takrat v telesu primanjkuje že za dva do tri kozarce vode, a bo najverjetneje spil le enega, kajne?
Otroci, ki za rast novih celic in njihovo delitev potrebujejo veliko vode (75 % vsake celice je voda), nenehno potrebujejo pitno vodo, saj brez nje rast in razvoj nista mogoče. Če menimo, da je dovolj dobro, da otrok naravne potrebe po vodi nadomešča s sladkimi in/ali z gaziranimi pijačami oziroma odrasli še s kavo, čajem, z alkoholom in ostalimi tekočinami, se zelo motimo. Naše telo potrebuje vodo, ki je ne more nadomestiti nobena druga tekočina, vsaj ne tako učinkovito
Potrebe po vodi
Potrebe po vodi so odvisne od vnosa vode s tekočinami in hrano na eni strani in od nezaznavne izgube ( z znojenjem in dihanjem) ter izločanja vode s sečem in z blatom na drugi strani. Nekaj vode telo tudi samo ustvari v presnovnih procesih. Potreba po vnosu sovpada s potrebami po energiji, kar pomeni, večja kot je potreba po energiji, večje so potrebe po vodi. Strokovnjaki ocenjujejo, da zdrav človek, ki opravlja zmerno telesno dejavnost potrebuje približno 1 liter vode na 1000 kcal prehranskega energijskega vnosa. Pod navedenimi pogoji sledi, da potrebujejo otroci od 1 do2 litrov vode dnevno, mladostniki ter odrasli pa 2,5 litra vode dnevno. V nadaljevanjum so orientacijske vrednosti za vnos vode, ki so povzete in prilagojene po priporočilih DACH (nemške, avstrijske in švicarske referenčne vrednosti za vnos hranil, ki jih je leta 2004 privzelo tudi Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije).
tabela
Potrebe po vodi, zapisane v tabeli, se povečajo pri povečani zunanji ali telesni temperaturi, povečani telesni dejavnosti, pri prekomernem uživanju soli, obilnem vnosu beljakovin ter pri različnih bolezenskih stanjih, npr. bruhanje in driska. Ob preveliki količini popite vode, ki povzroča tudi večje izločanje urina, lahko v telesu pride do izgubljanja soli ter drugih rudnin in v vodi topnih vitaminov, zato s pitjem ne smemo pretiravati.
Kdaj piti vodo?
Da v telesu ponovno prebudimo občutek za žejo, razvijmo dnevni obred pitja vode. Čez dan spijmo od 8 do 10 kozarcev pitne vode. Spijmo kozarec (2,5 dcl) vode na tešče, da odpravimo dehidracijo po dolgem spanju. Vodo spijmo pol ure pred vsakim obrokom, da pripravimo prebavni trakt na proces prebave in presnove, ter dve uri in pol po obrokov, da preprečimo dehidracijo, ki jo sproži razgradnja hrane. Vodo popijmo vsakokrat, ko smo žejni; med obrokom pa po požirkih. Vodo pijmo pred telesno dejavnostjo, da bo na
voljo za ustvarjanje znoja in s tem regulacijo telesne temperature.
Katero vodo piti?
Izbira vode ne sme biti ovira pri njenem pitju. Najboljši izbor je še vedno pitna voda kar iz vodovodnega omrežja. Na razpolago je, kamor koli greste, in je tudi najcenejša.
Dostopnost