Knjižnica

Izposoja knjig

Dragi učenci in starši.

Obveščamo vas, da si boste lahko po predhodni najavi ponovno izposojali gradivo v šolski knjižnici, in sicer vsak TOREK in ČETRTEK med 8.00 in 15.00, pri čemer bomo natančen čas določili po vaši prijavi.

Prosimo, da na spodnji povezavi najprej preverite, ali je gradivo, ki ga želite, prosto: https://plus.si.cobiss.net/opac7/bib/search?db=osdklj. Proste naslove knjig, ki si jih boste želeli izposoditi, sporočite na elektronski naslov: knjiznica@os-danilekumar.si . Gradivo bomo izposodili na priimek učenca in vas obvestili, ko bo pripravljeno za prevzem. Čakalo vas bo pri recepciji šole. Za vstop v šolo in prevzem gradiva ob določeni uri prosimo pokličite na telefonsko številko knjižnice: +386 1 563 68 37.

Urnik

Dnevi Pred poukom Med odmorom Po pouku
Od ponedeljka do četrtka 7.30–8.15 10.10–10.20 12.00–16.00
Petek 7.30–8.15 10.10–10.20 12.00–15.30

Pregled gradiva šolske knjižnice

Uporabniki lahko gradivo šolske knjižnice OŠ Danile Kumar pregledujete na spletni strani Cobiss. Akronim šolske knjižnice je OSDKLJ.

 

Učna gradiva in potrebščine 2021/2022

Učna gradiva 21-22

 

Knjižnična pravila

Dragi učenec / učenka :

 

  1.  PRI RECEPTORJU VZEMI ŠTEVILKO. (ČE NI VEČ ŠTEVILK, POČAKAJ V AVLI PRI RECEPTORJU NA NASLEDNJO PROSTO ŠTEVILKO).
  2.  PRED VSTOPOM V KNJIŽNICO SI RAZKUŽI ROKE.
  3.  VSTOP V KNJIŽNICO JE MOŽEN SAMO Z MASKO.
  4.  KNJIGE SI LAHKO IZPOSODIŠ OD PONEDELJKA DO SREDE PO URNIKU NA VRATIH KNJIŽNICE. VRNEŠ JIH V ČETRTEK IN PETEK.
  5.  OB GIBANJU PO KNJIŽNICI PAZI NA USTREZNO MEDSEBOJNO RAZDALJO (1,5 M).
  6.  ČITALNICA JE MED GLAVNIM ODMOROM ZAPRTA. PO POUKU SE LAHKO V NJEJ ZADRŽUJE DO 10 OSEB.
Knjižnični red
a) pravila izposoje

Učenci imajo knjige izposojene 14 dni. Lahko jih podaljšajo za naslednjih 14 dni. Knjig za domače branje in bralno značko ne podaljšujemo. Zamudnina znaša 0,05 EUR na dan za 1 knjigo. Izgubljeno ali uničeno knjigo je potrebno nadomestiti z novo ali se dogovoriti v knjižnici za ustrezno zamenjavo.

b) pravila obnašanja v čitalnici

V čitalnici se učenci zadržujejo pred poukom, med glavnim odmorom in po pouku. Vstop je dovoljen le v copatih. Vzdušje v čitalnici naj bo tako, da se učenci med seboj ne motijo. Podrobnejša pravila so obešena na vratih čitalnice. Namenjena je pisanju domačih nalog, učenju, branju, tihem pogovarjanju. Če učenec/ ka pravil ne upošteva, ga/jo knjižničarke enkrat opozorimo, ob naslednjem kršenju pa mora čitalnico zapustiti.

Bralna značka za odrasle

 

 

 

                                                                                              “Kdor bere, živi tisoč življenj. Tisti, ki ne bere, živi le eno. (George R. R. Martin)

Vabimo vas, da se udeležite našega projekta Bralna značka za starše in zaposlene na OŠ Danile Kumar.

KAKO?

Bralna značka za starše in zaposlene bo potekala skozi šolsko leto. Udeležite se je lahko vsi, tako da preberete 5 knjig, o njih zapišete svoje mnenje v priložen obrazec in ga pošljete na e pošto šolske knjižnice (knjiznica@os-danilekumar.si). Knjige so lahko poljubne, leposlovje za odrasle, mladinsko leposlovje kot tudi strokovne, v slovenščini ali drugih jezikih.

Mnenja o knjigah bomo z vašim dovoljenjem objavili v posebnem zbirniku, objavljenem na spletni strani šole pod zavihkom knjižnica, kamor boste lahko pogledali priporočila za vaše naslednje branje. Obrazec za sodelovanje si prenesete tukaj:

DO KDAJ?

Bralna značka se bo zaključila 2. aprila 2022

 ZAKAJ?

Branje ne bo samo sodelovanje v projektu, ampak veliko več. S tem boste čudovit zgled svojim otrokom, skozi mladinsko literaturo boste lahko pokukali v njihov svet, se o prebranem pogovarjali in delili mnenja z njimi.

 

MNENJA O PREBRANIH KNJIGAH 

 

AVTOR

KNJIGA

 MISEL

OCENA

F. Backman

MI SMO MEDVEDI

 Gre za roman švedskega blogerja, ki je z svojo zgodbo zares odličen. Predstavlja prebivalce malega zakotnega mesta Bjornstadt, ki se spopada z upadanjem števila prebivalstva, gospodarsko zaostalostjo in raznolikimi družbenimi problemi. Edina prava vez med njimi je znameniti hokejski klub, ki jim v času tekmovalne sezone predstavlja beg iz realnosti. A nenavaden dogodek med najstniki sproži plaz tragičnih dogodkov, ki male mestece povsem spremeni. Jih bo tragično dejanje povezalo ali še bolj razdružilo? Knjiga je za mlade in tudi starejše, vsem odpira veliko iztočnic za nadaljnje razprave.

 ZELO PRIPOROČAM

 T. Gerritsen

IGRANJE Z OGNJEM 

 Roman ameriške pisateljice, scenaristke kriminalnih serij, predstavlja dve zgodbi hkrati. Zgodba mlade mame, violonistke, ki se spopade z nenavadnim obnašanjem male hčerke, se prepleta z zgodbo mladega tržaškega Juda, ki ga tragična usoda 2. svetovne vojne pripelje do Rižarne, koncentracijskega taborišča na obrobju Trsta. Konec romana je zares nepričakovan, kar mu daje še večjo vrednost. Zagotovo gre za zgodbo, ki ti še dolgo ostane v spominu.

 ZELO PRIPOROČAM

 A. Mornštajnova

 HANA

 Krajši roman predstavlja zgodbo češke judovske družine s pripovedne perspektive dveh članic družine – Mire, Hanine nečakinje, ki se v 60. in 70. letih sooča s temno preteklostjo svoje edine še živeče sorodnice, tete Hane, in Hane, ki je preživela holokavst. Roman je sicer žalosten, a je napisan tako, da ga enostavno ne moreš odložiti, čeprav je tema zelo težka. Ves čas branja upaš na srečen konec, čeprav veš, da ga ne more biti.

 PRIPOROČAM

 B. Kraševec

 AGNI

 Kratki roman je v letu 2021 dobil nagrado kresnik. Zgodba neke družine se odvija pred očmi mlade zajklje Agni. V družini je veliko nerešenih zadev, ki ob zaključku presenetljivo kulminirajo v družinsko nasilje. Zaključek romana je v bistvu že na začetku romana, zato ga za razumevanje knjige moraš večkrat prebrati. Na prvo žogo nenavaden, odbijajoč roman, a zgodba ti ostane v spominu ravno zaradi nenavadnosti pripovednega sloga avtorja.

  PRIPOROČAM

 T. A. Fowler

PRIJAZNA SOSESKA

 Dokaj običajna zgodba z ameriškega juga o rasno mešani družini, ki zgodaj izgubi vodjo družine očeta, temnopolta mama in nadarjeni sin pa živita mirno naprej, se s priselitvijo nenadoma bogate belske družine s prelepo najstnico v običajno ameriško sosesko povsem zaplete in konča s pretresljivim koncem, ki me je spravil v neutolažljiv jok. Zares …

 ZELO PRIPOROČAM

 

 V. Möderndorfer

 

SONČNICA

Ključna vprašanje ki ga zastavi Sončnica Ajdi in Vorancu: Ali sta srečna? Ko začneta razmišljati jima pravi »Sreča je ena sama. Sta srečna v tem svetu? Kratek odgovor, lepo prosim.« Molčali so kar nekaj časa. Potem pa sta oba, Ajda in Voranc rekla »Ne.« V knjigi se prepletajo zanimive vsebine in vprašanja sodobne družbe: odnosov v družini, brezdomcev in starejših. V knjigi najdemo številna razmišljanja o stiskah, ki jih doživljajo mladostniki doma, v šoli in v širši družbi. Ampak pomembno je videti in čutiti, šele takrat lahko začnemo vplivati na spremembe v družbi in svetu.

 PRIPOROČAM

J. Tuta VSE BARVE POLINEZIJE

Krasna knjiga za na morje. Se mi je pa zazdelo, da je moje življenje na morju dolgočasno, ker nisem videla delfinov, morskih psov in drugih krasnih morskih bitij. Skratka, med branjem sem imela občutek, da bi moralo biti razburljivejše, moje bivanje na morju.V prvi knjigi Moj svet sredi oceana Jasna opisuje enomesečno jadranje po brezmejnosti oceana iz Mehike do francoske Polinezije. V tej drugi knjigi pa jadranje med otoki, življenje na njih, nekatere domačine in druženje z njimi ter življenje jadralcev, ki jim to postane način življenja.

PRIPOROČAM

 

 

F. Lainšček KURJI PASTIR

Je prvi del avtobiografije, ki se začne z rojstvom pisatelja že nekoliko starejšima staršema. Njegova sestra ima takrat že 18 let in je že zdoma v Ljubljani, kamor je odšla delat. Pisatelj po nekem svojem notranjem občutju, predstavah opiše, s kakšnimi mislimi, dilemami, željami se spopada njegov oče, vaški cestar ob rojstvu sina, kako je njegovi materi, ki je poleg sovaščanov povezana tudi s cigansko skupnostjo, ki živi v bližini. Zvemo o življenju na Goričkem leta 1959, kjer večina hiš nima elektrike, poznajo pa povezanost, solidarnost.

ZELO PRIPOROČAM

G. Samson DNEVI NA OTOKU

Mladinski roman za tretje triletje in odrasle. Dogajanje je postavljeno v počitniški čas, ko mama Elza iz Nizozemske pošlje svojega sina Jakoba na počitnice k očetu, ki ima gostilno na Grškem otoku. Starša sta se razšla in izgubil seje tudi stik med sinom in očetom. Jakob se takim počitnicam upira tudi, ko je že pri očetu. Potem pa nekega dne jezen zapusti hišo in v odprtem vaškem okolju hitro najde prijatelja Mihaela, ki je star 13 let, leto starejši od Jakoba. Postaneta dobra prijatelja. Jakob zve za Michovo ljubezen do Nizozemke Puck. Ta se s starši tudi to poletje pripelje na otok. Trojica postane nerazdružljiva. Vendar naj še tako sanjarijo o večnem prijateljstvu, število tri težko ohranja družbo: vedno sta 2+1. Tudi tukaj se odnosi hudo skrhajo. Vendar so tu še odrasli in izkušenejši. Oče z iskreno izpovedjo Jakobu pomaga, da reši prijateljske odnose.

ZELO PRIPOROČAM

J.Vidmar NITI KORAKA VEČ

Prvoosebna pripoved petdesetletne Alenke, ki se na željo ali namesto sestre Damjane odpravi na francosko Jakobovo pot ali El Camino de Santiago. Damjana ima namreč raka in poti, na katero si želi, ne zmore več. Alenka, z bremenom tragičnega dogodka, v katerem umre njen partner, že dolgo životari, ker se počuti krivo za to smrt. Jakobovo pot začne z odporom. Spodbuda ljudi, ki jih na poti sreča, njihove zgodbe, pa tudi moški, ki ji je naklonjen, do nje ljubeč, vendar nepopustljiv, pomagajo, da se počasi osvobodi oklepa, ki si ga je nadela. Pot je natančno opisana, saj jo je pisateljica tudi sama prehodila.

ZELO PRIPOROČAM

V. Möderndorfer JAZ SEM ANDREJ

 Prav tako kot druge mladinske  knjige tega pisatelja, tudi ta odpira mnoge možnosti za pogovor z najstniki: o zunanji in notranji samopodobi, pomenu povezave med mladostniki in odraslimi, o zbliževanju, o spolnem dozorevanju, pomenu čutnosti, skrbi za druge… Priporočam učencem 3. triletja in odraslim.

ZELO PRIPOROČAM

 

Učbeniški sklad

Učbeniški sklad je v skladu z Zakonom o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja in Pravilnikom o upravljanju učbeniških skladov ustanovljen, da se učenkam in učencem osnovne šole zagotovi učbenike, ki jih potrebujejo pri pouku.

Učenci in starši dobijo informacije o izposoji kompletov na obrazcu in seznamu. Če se odločijo za izposojo, izpolnijo naročilnico, ki jo vrnejo v šolo do dogovorjenega roka. V primeru, da naročilnice ne oddajo pravočasno, si učbenikov ne morejo izposoditi.

Komplet učbenikov, ki si ga učenec izposodi, mora ob koncu šolskega leta vrniti nepoškodovan.

V primeru poškodbe ali izgube učbenika mora učenec ravnati v skladu s Pravilnikom o upravljanju učbeniških skladov.

Zanimive povezave
Dostopnost