Knjižnica

Knjižnična pravila
Knjižnični red

a) pravila izposoje

Učenci imajo knjige izposojene 14 dni. Lahko jih podaljšajo za naslednjih 14 dni. Knjig za domače branje in bralno značko ne podaljšujemo. Zamudnina znaša 0,05 EUR na dan za 1 knjigo. Izgubljeno ali uničeno knjigo je potrebno nadomestiti z novo ali se dogovoriti v knjižnici za ustrezno zamenjavo.

b) pravila obnašanja v čitalnici

V čitalnici se učenci zadržujejo pred poukom, med glavnim odmorom in po pouku. Vstop je dovoljen le v copatih. Vzdušje v čitalnici naj bo tako, da se učenci med seboj ne motijo. Podrobnejša pravila so obešena na vratih čitalnice. Namenjena je pisanju domačih nalog, učenju, branju, tihem pogovarjanju. Če učenec/ ka pravil ne upošteva, ga/jo knjižničarke enkrat opozorimo, ob naslednjem kršenju pa mora čitalnico zapustiti.

Bralna značka za odrasle

Bralna značka za starše in zaposlene na OŠ Danile Kumar – prebrane knjige.

Kdor bere, živi tisoč življenj. Tisti, ki ne bere, živi le eno. (George R. R. Martin)

Vabimo vas, da se udeležite našega projekta Bralna značka za starše in zaposlene na OŠ Danile Kumar.

KAKO?

Bralna značka za starše in zaposlene bo potekala skozi šolsko leto. Udeležite se je lahko vsi, tako da preberete 5 knjig, o njih zapišete svoje kratko mnenje, lahko tudi samo eno misel v priložen obrazec in ga pošljete na e pošto šolske knjižnice (knjiznica@os-danilekumar.si). Knjige so lahko poljubne, leposlovje za odrasle, mladinsko leposlovje, pesniške zbirke kot tudi strokovne, v slovenščini ali drugih jezikih.

Mnenja o knjigah bomo z vašim dovoljenjem objavili v posebnem zbirniku, objavljenem na spletni strani šole pod zavihkom knjižnica, kamor boste lahko pogledali priporočila za vaše naslednje branje. Obrazec za sodelovanje si prenesete tukaj:

DO KDAJ?

Bralna značka se bo zaključila 31. maja 2024

 ZAKAJ?

Branje ne bo samo sodelovanje v projektu, ampak veliko več. S tem boste čudovit zgled svojim otrokom, skozi mladinsko literaturo boste lahko pokukali v njihov svet, se o prebranem pogovarjali in delili mnenja z njimi.

 

MNENJA O PREBRANIH KNJIGAH

AVTOR

KNJIGA

 MISEL

OCENA

F. Backman MI SMO MEDVEDI  Gre za roman švedskega blogerja, ki je z svojo zgodbo zares odličen. Predstavlja prebivalce malega zakotnega mesta Bjornstadt, ki se spopada z upadanjem števila prebivalstva, gospodarsko zaostalostjo in raznolikimi družbenimi problemi. Edina prava vez med njimi je znameniti hokejski klub, ki jim v času tekmovalne sezone predstavlja beg iz realnosti. A nenavaden dogodek med najstniki sproži plaz tragičnih dogodkov, ki male mestece povsem spremeni. Jih bo tragično dejanje povezalo ali še bolj razdružilo? Knjiga je za mlade in tudi starejše, vsem odpira veliko iztočnic za nadaljnje razprave.

 ZELO PRIPOROČAM

 T. Gerritsen IGRANJE Z OGNJEM 

 Roman ameriške pisateljice, scenaristke kriminalnih serij, predstavlja dve zgodbi hkrati. Zgodba mlade mame, violonistke, ki se spopade z nenavadnim obnašanjem male hčerke, se prepleta z zgodbo mladega tržaškega Juda, ki ga tragična usoda 2. svetovne vojne pripelje do Rižarne, koncentracijskega taborišča na obrobju Trsta. Konec romana je zares nepričakovan, kar mu daje še večjo vrednost. Zagotovo gre za zgodbo, ki ti še dolgo ostane v spominu.

 ZELO PRIPOROČAM

 A. Mornštajnova

 HANA

 Krajši roman predstavlja zgodbo češke judovske družine s pripovedne perspektive dveh članic družine – Mire, Hanine nečakinje, ki se v 60. in 70. letih sooča s temno preteklostjo svoje edine še živeče sorodnice, tete Hane, in Hane, ki je preživela holokavst. Roman je sicer žalosten, a je napisan tako, da ga enostavno ne moreš odložiti, čeprav je tema zelo težka. Ves čas branja upaš na srečen konec, čeprav veš, da ga ne more biti.

 PRIPOROČAM

 B. Kraševec  AGNI  Kratki roman je v letu 2021 dobil nagrado kresnik. Zgodba neke družine se odvija pred očmi mlade zajklje Agni. V družini je veliko nerešenih zadev, ki ob zaključku presenetljivo kulminirajo v družinsko nasilje. Zaključek romana je v bistvu že na začetku romana, zato ga za razumevanje knjige moraš večkrat prebrati. Na prvo žogo nenavaden, odbijajoč roman, a zgodba ti ostane v spominu ravno zaradi nenavadnosti pripovednega sloga avtorja.

  PRIPOROČAM

 T. A. Fowler

PRIJAZNA SOSESKA

 Dokaj običajna zgodba z ameriškega juga o rasno mešani družini, ki zgodaj izgubi vodjo družine očeta, temnopolta mama in nadarjeni sin pa živita mirno naprej, se s priselitvijo nenadoma bogate belske družine s prelepo najstnico v običajno ameriško sosesko povsem zaplete in konča s pretresljivim koncem, ki me je spravil v neutolažljiv jok. Zares …

 ZELO PRIPOROČAM

 

V. Möderndorfer

 

SONČNICA

Ključno vprašanje ki ga zastavi Sončnica Ajdi in Vorancu: Ali sta srečna? Ko začneta razmišljati jima pravi »Sreča je ena sama. Sta srečna v tem svetu? Kratek odgovor, lepo prosim.« Molčali so kar nekaj časa. Potem pa sta oba, Ajda in Voranc rekla »Ne.« V knjigi se prepletajo zanimive vsebine in vprašanja sodobne družbe: odnosov v družini, brezdomcev in starejših. V knjigi najdemo številna razmišljanja o stiskah, ki jih doživljajo mladostniki doma, v šoli in v širši družbi. Ampak pomembno je videti in čutiti, šele takrat lahko začnemo vplivati na spremembe v družbi in svetu.

 PRIPOROČAM

J. Tuta VSE BARVE POLINEZIJE

Krasna knjiga za na morje. Se mi je pa zazdelo, da je moje življenje na morju dolgočasno, ker nisem videla delfinov, morskih psov in drugih krasnih morskih bitij. Skratka, med branjem sem imela občutek, da bi moralo biti razburljivejše, moje bivanje na morju.V prvi knjigi Moj svet sredi oceana Jasna opisuje enomesečno jadranje po brezmejnosti oceana iz Mehike do francoske Polinezije. V tej drugi knjigi pa jadranje med otoki, življenje na njih, nekatere domačine in druženje z njimi ter življenje jadralcev, ki jim to postane način življenja.

PRIPOROČAM

 

 

F. Lainšček KURJI PASTIR

Je prvi del avtobiografije, ki se začne z rojstvom pisatelja že nekoliko starejšima staršema. Njegova sestra ima takrat že 18 let in je že zdoma v Ljubljani, kamor je odšla delat. Pisatelj po nekem svojem notranjem občutju, predstavah opiše, s kakšnimi mislimi, dilemami, željami se spopada njegov oče, vaški cestar ob rojstvu sina, kako je njegovi materi, ki je poleg sovaščanov povezana tudi s cigansko skupnostjo, ki živi v bližini. Zvemo o življenju na Goričkem leta 1959, kjer večina hiš nima elektrike, poznajo pa povezanost, solidarnost.

ZELO PRIPOROČAM

G. Samson DNEVI NA OTOKU Mladinski roman za tretje triletje in odrasle. Dogajanje je postavljeno v počitniški čas, ko mama Elza iz Nizozemske pošlje svojega sina Jakoba na počitnice k očetu, ki ima gostilno na Grškem otoku. Starša sta se razšla in izgubil seje tudi stik med sinom in očetom. Jakob se takim počitnicam upira tudi, ko je že pri očetu. Potem pa nekega dne jezen zapusti hišo in v odprtem vaškem okolju hitro najde prijatelja Mihaela, ki je star 13 let, leto starejši od Jakoba. Postaneta dobra prijatelja. Jakob zve za Michovo ljubezen do Nizozemke Puck. Ta se s starši tudi to poletje pripelje na otok. Trojica postane nerazdružljiva. Vendar naj še tako sanjarijo o večnem prijateljstvu, število tri težko ohranja družbo: vedno sta 2+1. Tudi tukaj se odnosi hudo skrhajo. Vendar so tu še odrasli in izkušenejši. Oče z iskreno izpovedjo Jakobu pomaga, da reši prijateljske odnose.

ZELO PRIPOROČAM

J.Vidmar NITI KORAKA VEČ

Prvoosebna pripoved petdesetletne Alenke, ki se na željo ali namesto sestre Damjane odpravi na francosko Jakobovo pot ali El Camino de Santiago. Damjana ima namreč raka in poti, na katero si želi, ne zmore več. Alenka, z bremenom tragičnega dogodka, v katerem umre njen partner, že dolgo životari, ker se počuti krivo za to smrt. Jakobovo pot začne z odporom. Spodbuda ljudi, ki jih na poti sreča, njihove zgodbe, pa tudi moški, ki ji je naklonjen, do nje ljubeč, vendar nepopustljiv, pomagajo, da se počasi osvobodi oklepa, ki si ga je nadela. Pot je natančno opisana, saj jo je pisateljica tudi sama prehodila.

ZELO PRIPOROČAM

V. Möderndorfer JAZ SEM ANDREJ  Prav tako kot druge mladinske  knjige tega pisatelja, tudi ta odpira mnoge možnosti za pogovor z najstniki: o zunanji in notranji samopodobi, pomenu povezave med mladostniki in odraslimi, o zbliževanju, o spolnem dozorevanju, pomenu čutnosti, skrbi za druge… Priporočam učencem 3. triletja in odraslim.

ZELO PRIPOROČAM

E. Kagge HOJA

 Esej o pomembnosti hoje – osnovnega gibanja, ki bistveno vpliva na naše splošno počutje.

»Hoditi, korak za korakom, je tudi ljubezen do zemlje, razumevanje samega sebe in svoboda, da tvoje telo potuje z enako hitrostjo kot tvoja duša.«

ZELO PRIPOROČAM

 

E. Shafak ČAST

Medtem ko v Evropi ne vemo več, kaj je častno, čast v Turčiji jemljejo zelo resno. Preveč. Glavna junakinja ne more uiti svojim koreninam in vlogi, ki naj bi jo igrala.

»Razlike so samo na zunaj – koža, obleke in potni listi. Ampak človeško srce je vedno enako. Povsod.«

         ZELO PRIPOROČAM 

 

H. Murakami 1Q84  Je čas linearen? In ali lahko obstajata vzporedno dva svetova? Kaj je sploh resnica? Murakamiju kar nekako verjameš, da lahko. ZELO PRIPOROČAM
V. Moederndorfer SONČNICA Knjiga, po kateri vsakega brezdomca zagledaš z drugačnimi očmi, kot preden si knjigo prebral.  ZELO PRIPOROČAM
A. GAVALDA 35 KIL UPANJA

Zgodba, ki jo je Anna Gavalda, bivša učiteljica, posvetila vsem topoumnim učencem, ki v šoli ne najdejo nobene motivacije.

»Nič na svetu me ne zanima bolj kot moje roke in tisto, kar te roke zmorejo.«

Knjigo priporočam učiteljem, staršem fantov (in tudi deklet), učencem zadnje triade, v tem vrstnem redu.

 

ZELO PRIPOROČAM

J. VIDMAR NITI KORAKA VEČ

Samo dve možnosti imamo – ali preteklost nosimo v sebi ali pa jo pustimo za seboj.

Vsebina napolnjena z vprašanji, iskanji in spoznanji, ki na koncu težkih preizkušenj, končno odprejo vrata prihodnosti.

ZELO PRIPOROČAM

F. LAINŠČEK KURJI PASTIR

Čustva, iskanja, premagovanja…zaznamujejo vsebino, ki te potegne vase in postaneš del dogajanja…

Ko postane življenje pretežko pa vzamejo stvari v roke vile in težki trenutki postanejo premagljivi, življenje lepo in sanje uresničljive…samo verjeti moraš in se prepustiti…

ZELO PRIPOROČAM
J. MOYES PRODAJALNICA SANJ

Zanimive zgodbe, ki jih odkrivamo ob branju vsebine…Spoznanja, prepleti usod in odločitve se spretno dopolnjujejo skozi vsebino dogajanj.

Vprašanje, ki se poraja…ali se usodi predamo ali pa z odločnostjo prerežemo spone, ki nas dušijo in končno upamo zadihati s polnimi pljuči in zaživimo življenje, ki si ga želimo…

ZELO PRIPOROČAM

I. KARLOVŠEK MOJCA

Skrita moč, pogum in iznajdljivost šestnajstletnice, ki se postavi ob rob težkim situacijam, ki so velikokrat zapletene in nerešljive celo odraslim osebam.

Kako pristopiti, prisluhniti in stati ob strani v stiskah je velikokrat dilema, ki je lahko brezosebna – zadostna birokraciji. Lahko pa je pristop oseben, ne vedno legalen, razumevajoč in človeški…

ZELO PRIPOROČAM

 M. ŠIROK POGODBA Kriminalka izvrstne dolgoletne dopisnice RTV Slovenija iz Rima, ki združuje umore, italijansko mafijo, politične predstavnike, visoke družbene kroge, preiskovalce in novinarje. Njihove zgodbe se prepletajo, tako zasebno kot poslovno, in vsaka nosi posledice. Nič ni zastonj; vse se plača, prej ali slej. Končni razplet, ki po eni strani šokira, po drugi pa sploh ne preseneča. 

ZELO PRIPOROČAM

H. GROEN 

SKRIVNI DNEVNIK HENDRIKA GROENA, STAREGA 83 LET IN 1/4

Življenje v domu starejših občanov skozi oči oskrbovanca, ki še zdaleč ni ”za odpis”, prav tako ne njegovi prijatelji. Hendrik Groen piše dnevnik, s prijatelji ustanovi klub Starine, ne pa crkovine in skupaj dokazujejo, da se tudi v starosti aktivno živi. Bralec na izrazito humoren in iskriv način spoznava njegovo (in njihovo) življenje ter pozitivne in negativne plati tretjega življenjskega obdobja. Vsi bomo enkrat prišli v tista leta; naj bodo polna doživetij in toplih odnosov, kot so Hendrikova. (Knjiga ima tudi nadaljevanje: Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 85 let). 

ZELO PRIPOROČAM

J. JONASSON

ANALFABETKA, KI JE OBVLADALA RAČUNSTVO

Glavna junakinja je nepismena deklica Nombeko iz predmestja Johannesburga, ki ji v življenju ni postlano z rožicami. Iznajdljiva, bistra in zelo nadarjena za matematiko se znajde v prepletu dogodivščin, ki jo pripeljejo na Švedsko, kjer se njene dogodivščine nadaljujejo, med drugim tudi z jedrsko bombo. Knjiga, ki bralca, kljub duhovitosti, popelje tudi v svet rasizma, apartheida in še česa. Knjiga, ki dokazuje, da (ne)umnost ni stvar izobrazbe.

ZELO PRIPOROČAM

 

J. VALJAVEC V VODI MRTVE SAVKE Če je bralec poznavalec slovenskih piscev kriminalk, kot sta Avgust Demšar in Tadej Golob, naj da priložnost še Janku Valjavcu. Roman se začne z umorom že na prvi strani. Umorjena čistilka je še vse kaj drugega, kot le to; skozi zgodbo izvemo o njej marsikaj zanimivega, pa tudi o samem pripovedovalcu, njegovih prigodah po umoru, družini, njegovih posebnostih.

ZELO PRIPOROČAM

 

J. VIDMAR ELVIS ŠKORC, GENIALNI ŠTOR

Mladinska literatura; knjiga je prejemnica nagrade Pionirska zlata hruška.                         

Elvis je pubertetnik, ki ga tarejo običajne težave 13-letnika: telo se odziva po svoje, punca, ki mu je všeč, ga ne povoha, sošolci se norčujejo iz njega, oče in mama sta se ločila, mlajša sestra samo teži, babica je hiperaktivna. Skratka, življenje je bedno. Vsak starš se bo po branju te zgodbe spomnil svoje mladosti ter mogoče lažje razumel, kaj zdaj prestaja njegov najstniški otrok.

ZELO PRIPOROČAM

 

T. GOLOB VIRUS Četrti primer kriminalističnega inšpektorja Tarasa Birse, ki se ga z že znano ekipo trudi razvozljati v obdobju epidemije novega koronavirusa. Obe situaciji (umor(i) in novi koronavirus) se prepletetata skozi celotno knjigo. Skupni element vseh umorov je v tem primeru še posebej težka uganka. Kot smo bralci Golobovih kriminalk že vajeni, nas do konca spremljajo vprašanja o motivih morilca ter že kar pomirjujoča stalnica v obliki samosvojega značaja in metod Tarasa Birse.

ZELO PRIPOROČAM 

 

B. VIDEMŠEK PLAN B Drugega planeta, na katerem bi lahko živeli, nimamo. Imamo pa možnosti, da tega, na katerem smo, ne izgubimo prehitro. Nekaj možnosti ponuja knjiga Plan B. V njej Boštjan Videmšek in fotograf Matevž Krivic predstavljata primere izkoriščanja naravnih virov in združevanja lokalnega prebivalstva za dobrobit našega planeta.

ZELO PRIPOROČAM

 

M. ENDE

ČAROBNI NAPOJ ALI SATANARHEOLAŽGENIALKOPEKLENSKI PUNČ ŽELJA

Mladinska literatura.                                                                                                        Na silvestrski večer želita dva mojstrska čarovnika s pomočjo čudežnega napoja (punča) začarati svet v samo hudobijo in umazanijo. Samo razmršeni krokar in ne prav bister maček vesta, kaj se pripravlja in na njiju je, da to preprečita. Ali jima bo uspelo? Časa je samo do polnočnega zvonjenja.

ZELO PRIPOROČAM

 

R. BOHINC

 

 SMRDLJIVC

 

Mladinska literatura.                                                                                    Osumljenih pet v mladinski verziji. V šoli je nekdo vrgel smrdljivca, da so morali izprazniti celo šolo, prišli so policija in gasilci. Pred ravnateljevo pisarno je pet učencev, ki so bili v neposredni bližini smrdljive bombe. Vsak ima svojo verzijo zgodbe. Kdo je kriv? Sleng in dogajanje nas zagotovo spomnita na najstniška leta.

ZELO PRIPOROČAM 

D. WALLIAMS POLNOČNA TOLPA Otroška literatura (4.-5. razred)                                                                  V Bolnišnici grofa Fundka se opolnoči začne dogajati marsikaj, saj je na pohodu Polnočna tolpa z otroškega oddelka. Vragolij in dogodivščin ne manjka, paziti morajo le, da jih ne zasači zlobna sestra Matrona. 

ZELO PRIPOROČAM

 

DOUGLAS A. & M.CARWARDINE

LAST CHANCE TO SEE

Knjiga Douglasa Adamsa, znanega kot avtorja Štoparskega vodnika po galaksiji nas pelje skozi potovanje radijske ekipe, ki je obiskala najbolj ogrožene živalske vrste po svetu. Raznovrstnost živalskih vrst je potrebno nujno ohraniti, saj pester živalski in rastlinski habitati ohranjajo naš svet v ravnotežju. Knjiga je napisana humorno in se hitro prebere.

ZELO PRIPOROČAM 

A. KUČI IME MI JE SARAJEVO 

Pripoved o doživljanja vojne mlade Sarajevčanke. V mestu obleganem z granatami in ostrostrelci,  se mlado dekle zaljubi, obiskuje pouk, piše spise in doživi številne izgube; prijatelje, družinske člane. Ima omejeno gibanje, izkusi mraz, lakoto in vsak dan čuti bližino smrti. Del zgodbe je prestavljen v današnji čas, pripoveduje nam zdaj kot priseljenka, ki živi v Sloveniji; govori o tem kaj pomeni biti danes čefur, kako živeti v Mariboru, na kakšen način osmišljuje svoj vsakdan tudi preko premagovanja post travmatskega sindroma zaradi doživete vojne. Nobena vojna ni smiselna, pomembno pa je, da človek ne izgubi ob vsem tem tudi sebe.

 PRIPOROČAM

S. DRAKULIČ DORA IN MINOTAVER Knjiga opisuje odnos velikega umetnika Picassoja z Doro Maar. Gre za odnos med umetnikom in žensko, med moškim in žensko, ki je seveda poln antagonizmov in nasprotovanj. Dora je seveda ob njem žrtev in pisateljica opiše njen padec kot umetnice in kot ženske. Knjiga je opomin, da so takšni odnosi nezdravi in vodijo v tragičen konec..

PRIPOROČAM 

M. MAZZINI IN N. CHARNEY SKRIVNA ZGODOVINA SLOVENIJE

Knjiga me je na glas nasmejala, zdaj vsaj vemo od kje nam (Slovencem) navade in običaji kot npr. nagnjenost k nabiranju regrata, potreba po zavlačevanju in neprestanem brezplodnem razpravljanju, iskanju odločitve pri tretjem, zakaj radi razkopavamo ceste … Odkrili boste, da so probleme k nam zanesli predvsem tujerodni in nam tuji ljudje, smo jih pa domorodni Slovenci uporabili in prevzeli (kot piše Svetlana Slapšak). Super smešni smo, zdaj imamo vsaj skrivno zgodovino, zaradi katere se nam v prihodnosti ni potrebno spremeniti.

ZELO PRIPOROČAM 

M. KOJC MOČ SPOMINA IN POZORNOSTI

Martin Kojc se v knjigi Moč spomina in pozornosti osredotoča na sodobnega človeka, ki je v svoji osnovi živčen in razdvojen. Skozi kratek priročnik spoznamo, da je vse naše življenje natančno to, kar v njem vidimo. In da zaupanje v prihodnost oziroma brezskrbno, a vestno doživljanje sedanjosti daje ustvarjalno moč. Kojc zaključi da samo z optimističnim pogledom na svet je mogoče soustvariti tako sedanjo kot bodočo srečo.

ZELO PRIPOROČAM 

M. MAHNIČ NENAVADNI PRIMER NAVADNE MUHE S SLABO KARMO Mladinska literatura, detektivka (za zadnjo triado OŠ). Klara je bistra devetošolka, ki rada bere o Sherlocku Holmesu, trenira karate ter skrbi za očeta. Oče je privatni detektiv in z veseljem prisluhne hčerkinim nasvetom in idejam. Jima bo uspelo razvozlati primer z muho, podivjanim motoristom in še čem? In, kar je tudi pomembno, bo Klari in njenim soplesalcem uspelo zmagati na plesnem tekmovanju?

ZELO PRIPOROČAM 

S. HANNAH ZAPRTA KRSTA

Z dovoljenjem potomcev Agathe Christie Sophie Hannah nadaljuje njeno zapuščino. Hercule Poirot se podaja v reševanje novega primera. S prijateljem inšpektorjem Catchpoolom sta povabljena k lady Playford. Oba se sprašujeta, zakaj. Za zaščito? Vseeno pride do umora, stvari se zapletajo in zapletajo. Kaj pomeni pogovor o odprti in zaprti krsti?

ZELO PRIPOROČAM 

D. WALLIAMS BABICA BARABICA Mladinska literatura (za drugo triado OŠ). 11-letni Beno gre vsak petek prespat k babici, ki se mu zdi strašno dolgočasna. Smrdi po zelju, vedno ga sili k igranju ene in iste igre, zgodaj mora hodit spat. Nato odkrije babičino veliko skrivnost. Babica še zdaleč ni dolgočasna! Beno se ji pridruži pri najtežjem podvigu. Jima bo uspelo?                                                                           

ZELO PRIPOROČAM 

A. MICHAELIDES MLADENKE Skupinska psihoterapevtka Mariana se odzove klicu nečakinje, študentke v Cambridgeu, kjer se je zgodil umor. Mariana se vrne tja, kjer je študentska leta preživljala tudi sama in tam našla tudi ljubezen. Prvemu umoru sledi še drugi, Mariana pa je vedno bolj prepričana, da je morilec oboževani profesor. Pa je res tako preprosto?

ZELO PRIPOROČAM 

P. GRENVILLE WODEHOUSE HVALA, JEEVES Humorna prvoosebna pripoved Bertieja Woostra, predstavnika angleškega višjega sloja, ki zase meni, da je zelo iznajdljiv in bister, njegove dogodivščine pa kažejo prav nasprotno. ”Lastnik” iznajdljivosti in bistrosti v tej knjigi je njegov služabnik Jeeves. Če vas je zabavala britanska humoristična TV serija Želite, milord? (You Rang, M’Lord?) potem boste enako uživali tudi v branju te knjige.

ZELO PRIPOROČAM 

 F. BACKMAN MI SMO MEDVEDI Stil pisanja Fredrika Backmana je povsem svojevrsten in redko viden v literaturi (vsaj meni). Gre za zgodbo o strasti, volji, predanosti, povezanosti, a hkrati za zgodbo o neizmerni razdvojenosti, jezi, sovraštvu, agresiji. Gre za zgodbo, ki se ne neha na površini, ampak koplje globje, vse dokler ne pride do najbolj pristnih, iskrenih in neobdelanih čustev posameznika ter celotne družbe.

ZELO PRIPOROČAM 

F. BACKMAN

MI PROTI VAM

Backman pred nas postavi like v vsej svoji goloti in kot taki se nas dotaknejo, pri čemer nam je odvzeta možnost obsojanja in presojanja. Knjiga je za dušo, za razmislek in celo za branje s svinčnikom v roki, saj ponuja kopico življenjskih modrosti, ki si jih je vredno izpisati.  

ZELO PRIPOROČAM 

 F. BACKMAN  TESNOBA DO ROBA Kljub temu, da naslov obeta razmišljanje o tesnobi, pa imamo pred seboj zgodbo o bančnem ropu, ki pa je vse prej, kot samo to. Backman ponovno mojstrsko prepleta napeto dogajanje z  doživljanji vsakega posameznega lika v zgodbi. In na koncu to je zgodba o tesnobi, o tem, kaj nas do tja pripelje in tem, kako vse se jo ljudje lotimo reševati.

ZELO PRIPOROČAM 

 C. NG  PRIKRITI PLAMENI Knjigo sem vzela v roke zaradi stavka, zapisanega na zadnji stani knjige, ki prav takole: »Kako zaščititi otroke, ne da bi jim pri tem prizadejali nepopravljivo škodo?« Kako krmariti skozi življenje in narediti tisto, kar je najbolje za otroke je vsekakor izziv posebne vrste. V zgodbi trčita dva svetova, en urejen, pravilen in pričakovan, drug skrivnosten, strasten in rahlo boemski. Kdo ima bolj prav in kaj je za koga dobro je nit, ki se vleče skozi celotno knjigo.

PRIPOROČAM 

B. WELLS   O KONCU ŽALOSTI Knjiga na zadnji platnici ponuja tole: »Vse od rojstva smo na Titaniku… potapljamo se, tega tu ne bomo preživeli, to je že odločeno. Tega ne more nič spremeniti. Lahko pa izberemo, ali bomo panično kriče tekali naokrog ali pa bomo glasbeniki, ki pogumno in častno igrajo naprej, čeprav ladja tone.«
Zgodba ponuja pot, kako preseči žalost in najti svojo pot naprej. In zaključi z vprašanjem: »Je lahko, tudi če vse življenje hodiš v napačno smer, ta pot nazadnje vseeno tista prava?«

ZELO PRIPOROČAM 

S. ROONEY NORMAL PEOPLE The book offers an insight into introvert way of living and seeing the world. It questions our views of normality and the idea of what happy ending really stands for. it is a story of love and friendship and a constant struggle to choose the right path in life.

ZELO PRIPOROČAM 

S.ROONEY CONVESATIONS WITH FRIENDS This is a book about relationships on all levels – friendships, romantic partners, lovers, colleagues, etc. it makes us jump from one role into another, which happens so quickly that we cannot even judge in between. However, at some point we are faced with our own vulnerabilities and need to deal with them.

ZELO PRIPOROČAM 

M. HAIG THE MIDNIGHT LIBRARY What if you were given a chance to live all the lives that you have regrated not taking? Would your outcome be any different?
This thought-provoking book challenges our “what ifs…” and our “roads not taken…” and at the same time welcomes us to explore them.

ZELO PRIPOROČAM 

D. OWENS WHERE THE CRAWDADS SING One of the most beautiful and touching books I’ve ever read. It’s a celebration of life, honesty and tenderness intertwined with the love and understanding for nature around us. The key word would be “connection” – with oneself, one’s beliefs and the pure environment. The love that we give always finds its way back to us. This is what the book is all about.

ZELO PRIPOROČAM 

I.KARLOVŠEK

 PREŽIVETJE

V pustolovsko-kriminalnem romanu spremljamo zgodbo odraščajočega fanta, perspektivnega smučarja, ki mu usoda nenadoma spremeni načrte. Zdi se, da si je potrebno ponovno osmisliti življenje in postaviti vrednote, ki bodo pomagale korakati po novi poti. Okoliščine pripomorejo, da razočarani, a pogumni individualist, postane priljubljeni sošolec, pripravljen priskočiti na pomoč in delovati v skupno dobro. Obdan z različnimi osebami, vključen v prijetne in manj prijetne odnose, krepi svoje osebnostne lastnosti, izpostaviti pa velja odločnost, vztrajnost in pogum. Preživeti v naravi ni preprosta stvar za nikogar, tudi za izkušenega biologa ne, a ob zadostnem poznavanju tehnik in načinov preživetja v gozdu, gre. Sreča se nasmiha tudi takrat, ko so vključeni še neljubi kriminalni zapleti.

ZELO PRIPOROČAM

 (zlasti bralcem zadnjega triletja, staršem, pedagoškim delavcem – posebej zaposlenim v svetovalni službi ali razrednikom).

 I. MINATTI  NEKOGA MORAŠ IMETI RAD Pesniška zbirka nas popelje v svet čustvenega doživljanja in poetičnosti. Iz pesmi, razdeljenih v vsebinske sklope, veje otožnost, samota, bolečina, hrepenenje. A pomembno je, da vedno pride pomlad in nadvse pomembno je, da imamo nekoga radi. To nam bo omogočilo, da bomo tako kot pesnik, ohranili pozitivno naravnanost in življenjski optimizem. Ljubitelji poezije bodo v vezani besedi prepoznavali teme ljubezni, slovesa, magičnega doživljanja narave …

PRIPOROČAM (devetošolcem in vsem ljubiteljem poezije).

I. SIVEC PLANINSKA ROŽA Ljubezenski roman je opremljen z biografskimi podatki iz življenja velikega pesnika Simona Gregorčiča. Knjiga nas popelje v svet velike, a neizpete ljubezni dveh sorodnih duš. Pesnik, mladi kaplan, in izobražena učiteljica Dragojila Milekova, narodna buditeljica, si nista smela obljubiti večne ljubezni in okusiti vseh njenih čarov. A pograbila sta priložnost za druženje ob Nadiži, pogovore in razmišljanje dveh izobražencev, redke izlete … Mlada ljubezen je bila povod za nastanek nekaterih pesmi, tudi zelo znane  Človeka nikar.

ZELO PRIPOROČAM (učiteljem slovenščine in učencem zadnjega triletja).

K. E. WOODIWISS IZMIKAJOČI SE PLAMEN Knjiga predstavlja lahkotno počitniško branje s pričakovanim srečnim koncem. Glavna junakinja Cerynise Kendall, odlična slikarka, po smrti svoje skrbnice in zaščitnice ostane brez sredstev za preživetje. Neljube okoliščine zahtevajo, da poišče pomoč pri svojem prijatelju iz otroštva. Vendar zaradi okoliščin, v katerih se znajde, ji grozi škandal. Kapitan Beauregard Birmingham, ki je bil nekdaj predmet njene mladostne zagledanosti, ji ponudi potovanje čez ocean in celo zakon. Pot je pestra, polna nevarnosti, sovražnikov, morje je viharno, prihodnost negotova … Zagotovo je le, da se prijateljstvo sprevrže v hrepenenje in ljubezen …

PRIPOROČAM (ljubiteljicam lahkotnih ljubezenskih romanov.)

D. MORRISSEY OPALNA PUŠČAVA V Avstraliji, prelepi, a samotni pokrajini opalov, se srečajo ženske treh generacij. Za njimi so različne usode, kar jih na nek način poveže s prijateljsko vezjo. Druga drugi so v oporo, pomagajo si, da lahko naredijo nove korake v prihodnost. Prepletajo se zgodbe pohlepa, zasvojenosti in človeške maščevalnosti, skoraj ovrženih slikarkinih sanj, nesojene ljubezni, razpada nekdanje Jugoslavije, rudarjev – iskalcev opalov, bodoče kariere obetavne mlade športnice. Za bralca pa so zanimivi tudi opisi nenavadnega rudarjenja dragocenih opalov in načina bivanja v odročni, pusti pokrajini.

PRIPOROČAM (ljubiteljem avstralske pustinje in dobrih družbenih romanov).

 D.  JANČAR

TO NOČ SEM JO VIDEL

Pretresljiv roman pripoveduje  o nekaj letih življenja in skrivnostnem izginotju Veronike Zarnik, mlade ljubljanske meščanke. O njej pripoveduje pet oseb, le-te pa v osrednjo zgodbo vpletajo tudi drobce iz svojega življenja. Predvojni in vojni čas ni naklonjen drugače mislečim. Dogajanje je burno, ljudje pa ga ne razumejo najbolje. Tudi v navidez varnem in idiličnem gorenjskem okolju se pojavi nasilje, ki se mu ni mogoče izogniti.

ZELO PRIPOROČAM (vsem, ki jih zanima zgodovinsko dogajanje). 

 H. MORRIS 

TETOVATOR IZ AUSCHWITZA

Resnična zgodba Laleta in Gite Sokolov, dveh slovaških Judov, ki sta preživela Auschwitz-Birkenau. Predvsem pa je to zgodba o volji do življenja in kako lahko vsak s svojimi malimi, dobrimi dejanji pomaga drugim.

PRIPOROČAM
D.BROWN

DIGITALNA TRDNJAVA

Ko v ameriški varnostni agenciji (NSA) naletijo na nerešljivo šifro, na pomoč pokličejo glavno kriptografijo Susan Fletcher. V Španijo pa pošljejo Davida Beckerja, profesorja za moderne jezike, da poišče »ključ«, ki bo razvozlali šifro. Roman, ki v času spleta in e-mailov, ter vsesplošnega nadzora, sproža vprašanje o pravici do zasebnosti.

PRIPOROČAM
J. JONASSON STOLETNIK, KI JE ZLEZEL SKOZI OKNO IN IZGINIL

V domu za ostarele je vse pripravljeno za praznovanje Allanovega 100. rojstnega dneva. Allan, pa tik pred zdajci pobegne skozi okno.
Tako se začne izjemno potovanje stoletnika, ki pa ni njegovo prvo. Vzporedno teče tudi zgodba o njegovi preteklosti, saj se je v svojem dolgem življenju znašel na prizorišču skoraj vseh pomembnejših zgodovinskih dogodkov 20. stoletja. Na hudomušen način prikazano Allanovo življenje in kako najdeš prijatelje in zaveznike, ko in kjer jih najmanj pričakuješ.

PRIPOROČAM (Za vse, ki ne berejo radi: posnet je tudi film z istoimenskim naslovom– osebno si ga še nisem ogledala, a ga priporočajo)

V. ARDONE

OTROCI Z VLAKA

Zgodba pripoveduje o odpravah revnih otrok z juga Italije v začasno rejništvo na sever, v Bologno, v letih 1945 do 1952. Sedemletni Amerigo, ki z materjo živi v skrajni bedi, se s strahom in tesnobo loči od nje. Ko z vlakom prispe v Bologno, ga dodelijo komunistični aktivistki Derni, ki zanj lepo skrbi. Medtem ko Derna dela, preživlja dneve pri družini njene sestrične s tremi otroki. Prvič v življenju ima svoje obleke, dobiva darila, redno hodi v šolo, gospodar Alcide, ki ga kliče kar tata pa mu, ko odkrije njegov dar za glasbo, za rojstni dan pokloni violino. 

V knjigi se poraja vprašanje pripadnosti in identitete in kaj je tisto, kar je pravzaprav res dobro za otroka.

PRIPOROČAM

(Čeprav je leposlovje za odrasle, bi lahko prebrali tudi že v 9.r)

D. KOONTZ OČI TEME

Tina Evans že leto dni trpi zaradi tragične smrti sina Dannyja. Toda potem, ko se odloči, da je že čas, da končno preboli izgubo in zaživi na novo, se v njenem življenju začno dogajati čudne stvari: nenavadna sporočila, ponavljajoče se sanje, v katerih je Danny še vedno živ in jo roti, naj ga reši… Zgodba o ženski (materini) intuiciji, ter brezmejni ljubezni in moči, ki jo pripeljejo do tega da naredi nemogoče. 

PRIPOROČAM
K. NICOLAI ČUJEČNICE ZA LAHKO NOČ Zgodbe in navodila, ki naj bi vas zazibale v sladek in krepčilen sen. Če pa kljub stresu, ki ga prinaša življenje, nimate težav s spanjem, pa lahko v knjigi najdete tudi nekaj namigov za meditacije na različne načine ob različnih priložnostih, ter nekaj kuharskih receptov in navodil za ročna dela. PRIPOROČAM (za vse tiste ki imajo težave s spanjem)
S. MAKAROVIČ, M. ŠURC in KOTIK LUCIFERKA (Avto)biografija Svetlane Makarovič. Knjiga, ki jo pogoltneš v eni sapi. Pa vendar ni lahko branje. Sestoji iz treh delov: otroštvo in pubertetniška doba, jo oba avtorja (Kotik je maček, ki se – kot vse mačke, ukvarja le s sabo) opazujeta od daleč in opisujeta prestrašeno dekletce in uporniško dekle v tretji osebi, ki jo opazujeta od daleč. Kar tudi je, preteklost. V tretjem delu opisuje Svetkino odraslo dobo, ki je divja, nebrzdana, nekonvencionalna in se ne podreja nobeni avtoriteti. Tudi in predvsem za ceno lastnega udobja. V tem delu se izmenjujejo zapisi v prvi in v tretji osebi, kar na prav poseben način postavi bralca ali ob avtoričino osebo ali v Svetlanino glavo. ZELO PRIPOROČAM
T. ERIKSON

 OBKROŽENI Z IDIOTI

Povsem poveden je podnaslov knjige: Štiri oblike človekovega vedenja in kako se uspešno sporazumevati z njimi. Karakterje opiše z barvami in poudari, da je le malokdo med nami enobarven. Zanimivo čtivo, ki na lahkoten način potrdi, zakaj se z nekaterimi ljudmi razumemo takoj, z drugimi pa le z veliko napora in potrpežljivosti. Lastne, seveda, saj razlog ni (le) v sogovorniku, temveč (predvsem) v nas.  Knjiga, v katero je bralec ves čas osebno vpet, saj spodbuja preizpraševanje: »Kam sodim?«, »Kaj je pri tem dobrega?« »Kje imam prostor za izboljšave?« Odgovore na vprašanja zaokroži s testom, kjer preverimo naučeno.

ZA AMATERSKE PSIHOLOGE 🙂

A. TOMAŽIČ, T. LANGUS, T. KLEČ

 BLODNIK PO ISTRI

Zbirka krajših zgodb. Če menite, da Istro poznate do obisti, boste po branju te knjige ugotovili, da marsičesa še niste odkrili.

Utrgan turistični vodnik oz. pisan počitniški dnevnik treh deklet. Kraje opisuje skozi prigode in srečanja z ljudmi; znajo nasmejati, znajo ganiti.

 PRIPOROČAM ZA VMESNO BRANJE
S. MAKAROVIČ NAJ BO POLETI Novejša pesniška zbirka naše znane umetnice. Kratki haikuji, ki vedno znova presenetijo. Lahkotno frfotajo in hkrati zarežejo kot britev. Črni.

UF!

M. KUNDERA

 NEZNOSNA LAHKOST BIVANJA

Roman češkega avtorja, ki skozi prepletanje življenj dveh glavnih protagonistov (in dveh manj glavnih) nenehno iritira. Morda ne vsakogar, mene je.

Odlično napisana knjiga, ob kateri sem se nenehno spraševala, ali morajo res riniti naravnost nazaj v nesrečo. Pa tako malo bi bilo treba, saj se jim je srečen razplet nenehno ponujal. Skozi zgodbo prikaže tudi politično ozadje v obdobju praške pomladi.

ZELO BERLJIVA, vendar ne lahka.

(Če se želite nasmejati in popolnoma zgrešiti bistvo knjige, si preberite obnovo na dijaški.net)

E. FLISAR

 ČAROVNIKOV VAJENEC

Knjiga, ki te popelje lahko na notranje potovanje in sproži kakšen močan notranji proces. Hkrati pa zelo zanimiva pripoved o tem, kako bi zgledalo taoistično duhovno preizkušanje. Na koncu je največja duhovnost v ravnovesju magičnosti in  preprostosti.

PRIPOROČAM – a ne vsakomur. Je pa res doživela 11 ponatisov.

R. BEISER

DREVESA IN LJUDJE

Če imate radi drevesa, je to to. Kulturni, zdravilniški in biološki vidik in zakaj ter kako drevesa komunicirajo in imajo veliko bolj kompleksna življenja, kot si mislimo. V čudenje in zavedanje o živosti našega planeta.

 PRIPOROČAM v splošno razgledanost

A. PASSILINNA

OČARLJIVI SKUPINSKI SAMOMOR

Življenje je tako zelo resno, da sploh več ni. Zelo humorno o najtežjih temah – zakaj in čemu živeti. Bere se lahkotno, ne gre pa preveč pričakovati od jezika.

PRIPOROČAM v muzanje 

J. KOPAČ

MEDNO IN MEDANCI SKOZI ČAS

Nima vsaka vas svojega priročnika in svoje zapisane zgodovine. Vsekakor nekaj posebnega zvedeti o prvih staroselcih, vaških imenih, tradicijah… poznati korenine je veliko darilo.

Ne priporočam v resno branje, če ne poznate vasi. 

H. Haying & B. Weinstein

 HUNTER GATHERER’S GUIDE TO THE 21ST CENTURY

Zakaj je poznavanje evolucijskih procesov ključno za poznavanje in reševanje tegob in stisk modernega človeka. V tej knjigi dobite odgovor, zakaj imamo slepič, zakaj veverice ne najdejo lešnikov in kako bi bilo bolj modro vzgajati otroke. Jo je pa priporočjivo brati skupaj s kritiko.

PRIPOROČAM 

H. AL MANSOUR

ZELENO KOLO

Knjiga je zelo lep prikaz življenja v manj znanih deželah, čeprav imajo ljudje podobne težave in izzive, ki jih rešujejo na način, ki je nam neznan in oddaljen. Navdušujoča je zgodba deklice, ki je za dosego svojih ciljev pripravljena vztrajati, se boriti tudi z družbenimi pravili.

ZELO PRIPOROČAM, zlasti najstnikom. 

N. ARCON

KURBA

Pretresljiva izpoved ženske, ki razkriva svoje življenje, ozadje, travme, razloge …, da je postala prostitutka. Slog pisanja je težek, na trenutke skoraj shizofren, tak, da lahko občutimo vso težo življenja, s katerim se spopada glavna junakinja.

ZELO PRIPOROČAM, vendar samo zahtevnim bralcem.

G. VOJNOVIĆ

ĐORĐIĆ SE VRAČA

Ob vseh trenutnih dogodkih, ki so se in se še dogajajo, je knjiga spet spomnila na ljudi iz bivše Jugoslavije. Vojnović zelo občutljivo predstavi glavnega književnega junaka, ki se spopada s svojo lastno identifikacijo – kdo je, kam spada. Razmišlja, da je morda prava neka tretja pot … 

PRIPOROČAM  

C. TSIOLKAS

 KLOFUTA

Sodoben roman, ki prikazuje moderno družinsko življenje. Na nekem družabnem dogodku, moški prisoli zaušnico fantu, ki ni njegov. To sproži vrsto napetosti. Govorijo različne književne osebe in vsaka iz svojega zornega kota. Roman govori o naravi zvestobe, sreče, kompromisa in resnice, o starševstvu, otrocih, besu, strahu …

ZELO PRIPOROČAM

T. MORRISON

NAJBOLJ MODRE OČI

Pripoved o črnski deklici, ki si najbolj na svetu želi modre oči, da bo tako bolj lepa, privlačna in srečna. V okolju, v katerem živi, je še vse naperjeno proti temnopoltim, tako ji ni dano doseči želja.

 ZELO PRIPOROČAM

D. ADAMS

ŠTOPARSKI VODNIK PO GALAKSIJI

Ta, po opisu avtorja ‘trilogija v štirih knjigah’, čeprav jih je pet, spada med meni najljubše knjige. Med odraščanjem in tudi kasneje, je bila moja stalna spremljevalka. Knjige so večplastne. Na površju se berejo kot lahkotna znanstvenofantastična zgodba, začinjena z značilnim britanskim humorjem, globje pa se kaže kot dobra in kritična analiza človeške družbe. 

 ZELO PRIPOROČAM

K. VONNEGUT

KLAVNICA PET

Po mojem mnenju so vsa Vonnegutova dela izjemna, genialna, polna lepote in se nekako prelivajo druga v drugo. Vzbujajo mi pa tudi tako otožnost, da ga med nosečnostjo nisem mogla brati. Klavnico pet sem izbrala, ker je najbolj poznana. Velja za eno izmed najboljših protivojnih knjig in v njej v svojem edinstvenem slogu opisuje lastno izkušnjo vojnega ujetnika v 2. svet. vojni. 

ZELO PRIPOROČAM

A. COLLEN

10 – ODSOTNO ČLOVEK

Še ena v nizu poučnih in zelo zanimivih knjig, ki bralcem približajo novejša (no, ta je že iz leta 2016) dognanja v znanosti. Govori o človeški mikrobioti, ki po številu za 10x prekaša človeške celice. Ob prebiranju se postavlja vprašanje: ali smo ljudje, s svojo celostno človeško izkušnjo, samo zvit in zapleten načrt preživetja najstarejših prebivalcev Zemlje.

ZELO PRIPOROČAM

F. SILEI

AVTOBUS ROSE PARKS

Je zelo ganljiva slikanica s težko tematiko. Na unikaten način opisuje avtobusni bojkot temnopoltih Američanov leta 1955, v katerem je imela ključno vlogo Rose Parks. Zgodbo pripoveduje temnopolti dedek, ki svojemu vnuku prizna, da je bil na istem avtobusu, ampak je bil preveč prestrašen, da bi podprl Rose Parks pri njenem pogumnem uporu. 

ZELO PRIPOROČAM

E. FAVILLI, F. CAVALLO

 ZGODBE ZA LAHKO NOČ ZA UPORNIŠKE PUNCE 1, 2

Današnje deklice imajo na voljo vedno več knjig, ki  spodbujajo opolnomočenje žensk, mislim, da je ta ena zanimivejših in obvezno čtivo za vse punce. Na kratko opiše zgodbe žensk (jaz bi sicer nekatere izpustila), ki so v moškem svetu z vztrajnostjo in pogumom uspele spremeniti svoja ali življenja mnogih na bolje. 

ZELO PRIPOROČAM

 

 

Izposoja knjig

 

Urnik

Dnevi Pred poukom Med odmorom Po pouku
Od ponedeljka do četrtka 7.30–8.15 10.10–10.20 12.00–16.00
Petek 7.30–8.15 10.10–10.20 12.00–15.30

Pregled gradiva šolske knjižnice

Uporabniki lahko gradivo šolske knjižnice OŠ Danile Kumar pregledujete na spletni strani Cobiss. Akronim šolske knjižnice je OSDKLJ.

 

Učna gradiva in potrebščine 2024/2025

Učna gradiva 24-25

Bralna značka
Učbeniški sklad

Učbeniški sklad je v skladu z Zakonom o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja in Pravilnikom o upravljanju učbeniških skladov ustanovljen, da se učenkam in učencem osnovne šole zagotovi učbenike, ki jih potrebujejo pri pouku.

Učenci in starši dobijo informacije o izposoji kompletov na obrazcu in seznamu. Če se odločijo za izposojo, izpolnijo naročilnico, ki jo vrnejo v šolo do dogovorjenega roka. V primeru, da naročilnice ne oddajo pravočasno, si učbenikov ne morejo izposoditi.

Komplet učbenikov, ki si ga učenec izposodi, mora ob koncu šolskega leta vrniti nepoškodovan.

V primeru poškodbe ali izgube učbenika mora učenec ravnati v skladu s Pravilnikom o upravljanju učbeniških skladov.

Zanimive povezave
Dostopnost