Z Javne agencije RS za varnost prometa sporočajo, da do konca meseca poteka tretja letošnja nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. Policisti bodo v mesecu, ki ga tradicionalno zaznamuje vrsta praznovanj, poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov.

Število prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci v prometu, se je v letošnjem letu v primerjavi z lanskim zmanjšalo. Zaskrbljujoče pa je dejstvo, da so najmlajši alkoholizirani povzročitelji prometnih nesreč, stari od 15 do 17 let, letos povzročili kar tretjino več prometnih nesreč kot v prvih enajstih mesecih lanskega leta.

Odnos do alkohola in drog se začne oblikovati v družini in nato nadaljuje v širšem socialnem okolju. Odgovornost odraslih in vzgled, ki ga postavimo, sta pri tem ključna. Zato naj v prihajajočih prazničnih dneh še posebej velja, da ravnamo odgovorno in se udeležbi v prometu pod vplivom alkohola odpovemo. Naj praznični dnevi minejo brez novih žrtev na cestah, v decembru pa naj namesto intervencijskih luči svetijo le praznične. Odgovornost nosimo vsi – in s tem zavedanjem pričarajmo lepe in varne praznike sebi in drugim!

Dostopnost