Teden kulture smo na OŠ Danile Kumar pričeli na prav poseben način. Obiskala nas je slovenska pisateljica Irena Androjna, ki se je izkazala za izredno srčno, prijazno in pozitivno osebnost.

Gospa Androjna je v intervjuju, ki so ga vodili nadebudni mladi raziskovalci (Olga, Andraž, Alina, Gala, Teja, Martin, Tiva, Lara), ki hkrati sodelujejo na pripravah na tekmovanje iz znanja slovenščine za Cankarjevo priznanje (učenci 8. in 9. razreda nacionalnega oddelka in učenke 7. razreda mednarodnega oddelka), razkrila marsikatero zanimivost iz svojega življenja, predvsem pa iz življenja pisateljice. Skupaj z učenci je predstavila svoj mladinski pustolovski in fantazijski roman Modri otok (2021), ki je v tem šolskem letu glavno čtivo na že omenjenem tekmovanju, hkrati pa je tudi osrednja knjiga projekta Rastem s knjigo, v katerem jo bodo vsi slovenski osnovnošolci prejeli v knjižni dar.

Pisateljico so poslušalci – učenci 8. in 9. razreda – zasuli z vprašanji, zato sta voditelja Julija in Leon imela kar nekaj težav s hitrim prehajanjem od enega radovednega šolarja do drugega. Na vsa je gospa z veseljem odgovorila in šolska ura je prehitro minila. Vsi skupaj smo preživeli res prijetno kulturno urico.

V tednu pred intervjujem pa so učenci 8. in 9. razreda, ki obiskujejo izbirni predmet Likovno snovanje 2 in 3, pod mentorstvom učiteljice Urše Lesar ob branju odlomkov iz omenjene knjige ustvarili čudovite slike, ki prikazujejo namišljeno Kraljestvo neskončne zarje, ki ga je avtorica odlično ponazorila s krasnimi opisi. Slike so na razstavi na panoju ob vhodu v dvorano stavbe 1.

Besedilo: Brigita Praznik Lokar

Fotografije: Eva Zore, Brigita Praznik Lokar

Dostopnost