Spoštovani starši,

v izteku poletnih dni, ko se je kolesje šolskega vrveža že pošteno zagnalo, vam bi profesorji slovenščine želeli nameniti nekaj besed o branju. Vsi vemo, da branje ugodno vpliva na otrokov celostni razvoj. Poleg spodbujanja napredka v jezikovnem izražanju branje krepi besedni zaklad, razvija kritično mišljenje, bogati čustveno doživljanje, plemeniti domišljijo in širi obzorja na različnih področjih človekovega delovanja.

Vemo, da branje v poplavi drugih lagodnejših aktivnosti ni prva izbira večine učencev. Kako torej učencem dokazati in pokazati vrednost branja? Zgled, ki ga učenci dobijo v domačem in varnem okolju, je tisti, ki se zares zasidra v otrokovo bit in tak nezavedno kreira otrokove navade. Zgled odraslega pomembnega, ki je lahko starš ali kdo drug, je izven šolskega sistema premalo poudarjen, a ima neverjetno moč. Branje bi moralo imeti mesto v otrokovem dnevu, četudi le nekajminutno, kot ga ima denimo igranje s psom ali umivanje zob. Tako je mlademu olajšamo razumevanje zahtevnejših del knjižnega gradiva, ki jih predpisuje šolski sistem, in so z vidika razumevanja in koncentracije za učence trši oreh. Danes je nekaterim učencem brez zatika ali odmika pozornosti izziv prebrati že vrstico besedila, kaj šele celotno besedilo.

Spodbudite vašega otroka, da redno obiskuje knjižnico, razvije željo po branju literature, ki ga zanima, berite z njim, pogovarjajte se o prebranih delih, delite svoje izkušnje z branjem, rezervirajte ogled gledališke ali lutkovne predstave in mu dovolite, da uživa v svetu književne umetnosti. Vabimo vas, da tudi sami prebirate raznovrstno literaturo in morebiti opravite bralno značko za odrasle, ki jo organizira naša šola.

Vsi se dobro počutimo, kadar nam nekaj uspe in smo ponosni nase, kadar presežemo same sebe in si po tihem čestitamo. Tudi otroci in najstniki delujejo tako, čeprav se na prvi pogled zdi, da je zanje doživljanje sveta en sam napor. Ravno zato je pomembno, da jih opremimo z delom, zadolžitvami, odgovornostjo in nazadnje s pohvalo, kadar je zaslužena. Tako rastejo in lezejo iz droge, ki ji pravimo ugodje, v svet ustvarjanja, uspehov in samozavesti. Branje je smotrna protiutež najstniškim tegobam in je možnost varnega pobega v svet domišljije.

Pomembno je, da učitelji in starši vidimo skupni cilj, ki naj bo stimulacija socialnih plati razvoja današnjih generacij, da iz unikatnih individualistov razvijemo sodelovalne in sočutne posameznike.

Učiteljice slovenščine vam želimo lepo in uspešno šolsko leto!

Dostopnost