Veste, kaj so bile glavne sestavine zimskih sladic v času srednjega veka? S čim so se posladkali? Mi, učenci izbirnega predmeta raziskujem preteklost svojega kraja, sedaj vemo. V tem predbožičnem času smo raziskovali srednjeveško kuhinjo.
Cimet, kardamom, ingver, med, klinčki, muškatni orešček, limona, mleti orehi in mandlji, suho sadje, domači jabolčni sok, domači sir, sol in začimbe so sestavine, s katerimi smo ustvarili SREDNJEVEŠKI MEDENI NAPITEK, MANDLJEVO PASTO Z MEDOM IN CIMETOM, MEDENJAKOVE KROGLICE S SUHIM SADJEM in SIRNE GRIŽLJAJČKE Z ZAČIMBAMI.
Ugotovili smo, da so s preprostimi sestavinami (sicer tudi dragimi za tisti čas) pripravljali prav okusne jedi. Najbolj nam je bil všeč medeni napitek, tudi medenjakove kroglice so bile odlične.
Učenci z mentorico B. Praznik lokar




