Tradicionalni slovenski zajtrk

Tudi letos bomo tretji teden v novembru, od 17. do 21. 11., namenili Tednu slovenske hrane in tretji petek v novembru obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk.

Na ta dan, pravzaprav kar celoten teden, se bomo z učenci pogovarjali, premišljevali in ustvarjali o našem načinu prehranjevanja, pomenu zdrave prehrane in zajtrkovanja, o tem, kakšno hrano so jedli naši predniki, pomenu slovenskega kmetovanja in čebelarstva, odgovornem ravnanju s hrano, skrbi za okolje …

Kot je že tradicija naše šole, bo šolska prehrana celoten teden posvečena tradicionalnim slovenskim jedem.

Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je “Moja izbira je slovenska hrana”.

Vabimo vas, da naslednji teden vsi premislimo o svojem načinu prehranjevanja, kakšno hrano izberemo in pripravimo ter kaj jemo. Spomnimo se, da je hrana, ki jo pridelajo slovenski kmetje, zadruge in živilska podjetja, bolj sveža in okusnejša. Lokalna hrana ne prepotuje tisoče kilometrov, zato je kakovostnejša (bogatejša z vitamini in minerali, manj »obdelana«, da zdrži dolgo pot …).

Na MKGP so lepo zapisali: »Ob tej priložnosti bi vas radi spomnili še na posebno vlogo v verigi preskrbe s hrano, ki jo imajo lokalni kmetje, ki s svojim vsakodnevnim trudom ne zagotavljajo le kakovostnih domačih živil, temveč soustvarjajo značilno podobo slovenske podeželske krajine. Krajina z urejenimi pašniki, travniki, njivami, sadovnjaki, vinogradi in gozdovi ni le vir hrane, temveč tudi neprecenljiv del naše kulturne dediščine, ki vedno znova navdušuje obiskovalce iz Slovenije in tujine. Z razumevanjem in spoštovanjem vloge slovenskih kmetov lahko mlajšim generacijam približamo pomen lokalne samooskrbe in trajnostnega odnosa do prostora, v katerem živimo. Zavedanje, da trajnostno pomeni predvsem to, da lahko ljudje, ki kulturno krajino ustvarjajo, na podeželju s svojim delom dostojno preživijo in ostanejo del živega podeželja, je ključno tudi za prihodnost naše prehranske varnosti.«

Vabimo vas, da se tudi vi naslednji teden spomnite receptov svojih babic in se v petek, 21. 11., posladkate s tradicionalnim slovenskim zajtrkom z živili iz našega lokalnega okolja.

Recepti – jedi z medom

Recepti z okusi Slovenije

Dober tek!  

Accessibility