Dragi starši, učenci in učitelji

Ob Svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic vam pošiljamo poslanico Noči knjige in seznam knjig, ki smo ga za vas pripravili v knjižnici. Vabimo vas, da skupaj podoživite ta poseben dan.

SEZNAM

23. april – Svetovni dan knjige in avtorskih pravic 

Vsaka noč je noč knjige. 

Ko si otrok, posegaš po vsem, kar te obkroža. V svojem otroštvu sem bil obkrožen s knjigami. Knjige so bile vsepovsod. Zavzemale so večji del zidov hiš, v katerih sem odraščal. Povsem naravno je torej, da me je otroška radovednost gnala, da sem posegal po knjigah. Tu, med platnicami knjig, se mi je odpiral nov svet, vzporedna resničnost, ki mi je omogočala, da potujem, ne da bi šel iz postelje. Najraje sem prebiral leže v postelji. Bral sem pred spanjem in ko me je začel premagovati spanec, sem se potopil vanj, ves v pričakovanju jutra, ko se bo nadaljevala pustolovščina  – moje drugo, skrivno življenje z junaki knjig, ki sem jih bral. Posebej sem imel rad konce tedna, ko mi ni bilo treba v šolo. Ko sem se prebudil, sem lahko ostal v postelji, poležaval, lenaril in bral, užival v najlepšem konjičku, ki si ga brezdelneži morejo zamisliti. 

Knjige so zame živa bitja. Organizem, ki diha. Čudežni organizem, ki utriplje. Knjige so prijatelji, s katerimi živim in ki me spremljajo takorekoč vse življenje. Danes najpogosteje berem ponoči, pred spanjem. V noči se lahko s prijatelji skrijem in živim neko drugačno življenje, daleč od vseh nevroz, ki pritiskajo na nas v brezkrajno sivem, dolgočasnem in predvidljivem svetu. Vsaka noč je zame noč knjige. Noč potovanja. Pustolovščine. Upanja. Brezkončnosti.  

Marko Tomaš : Poslanica Noči knjige
(Pesnik, kolumnist, pisatelj. Mostar, Bosna.) 

Dostopnost